25 August, 2014

tips penjagaan dan memutihkan gigi

Pening la kepala aku pagi ni plus perut lapar gila padahal sebelum tidur aku dah bantai indomee (tabiat apakah ini?) ok fine tiada maknanya lagi diet bagi seorang Eny selepas kahwin kahkah aku makan je apa aku nak sampai la skang aku sakit perut keliru aku ni lapar ke nak berak err =_="


Semalam ke kelmarin tah mak bagi aku toothbrush darlie sebab aku salu mengadu gusi asyik berdarah je tanpa mengira masa dan ketika bila berus gigi je mesti cam kene tumbuk kahkah itu mungkin petanda gusi tak sihat tapi alhamdulillah aku tak pernah lagi kena gigi berlubang (ada kaitan ke?) or apa apa masalah berkaitan dengan gigi ok jela setakat ni.

Aku memang da beli berus gigi soft tapi tak menjadi gak. So mak aku pun suggest berus gigi Darlie ni. Dah la kale hitam so nampak rare la kan tak pernah tengok berus gigi kale hitam (tipu padahal selalu je nampak kat Mydin cuma sendiri je terasa taknak membeli sebab nampak pelik)

Ok la sekarang masa untuk sedikit testimoni. Kira macam Darlie Charcoal Clean Toothbrush (less that 0.01mm) review le ni kahkah!

 So far aku pakai berus gigi ni memang superb la da la halus gila memang masuk la kat celah celah gigi aku puas je and rasa cam sangat bersih.

Lepas makan sure rasa cam nak berus gigi. Lagi lagi pas makan mihun cik bedah gigi kompem penuh dengan cili.

Doc suggest kan pakai pengorek gigi jenis benang aku takleh bayangkan ko nak tarik benang area gigi graham  cam jauh je =_= doc kata kalau korek sisa makanan kat gigi kalau guna benang yang ada batang tu ia akan membuatkan sisa makanan tu termasuk kat dalam lagi bahagian gusi.

Aku rasa ngeri la aku ni tak pernah buat scaling gigi tah kenapa aku rasa banyak gila sisa makanan yang da masuk tapi tu la aku ingat nak buat scaling secepat mungkin la cuak pulak T_T

Pasal ubat gigi pulak, aku ade terbaca kat blog mana tah. Dia pakai braces. Dia pun ambik gambo sebelum dia pakai braces and selepas dia tanggalkan braces. Seriously cantik! Cantik tang tersusun takyah cakap la. Masalahnyaaa putih semacam!

Tahu tak dia pakai apa? Dia pakai ubat gigi ni.



Ni pun kira aku dah buat Darlie All Shiny White Lime Mint Review gak la ni HAHAHA actually tak berapa suka sangat gel punya toothpaste ni but since awek tu cakap camtu, aku pun rasa nak try pakai. So far bau mulut pun best. And pas gosok gigi mulut rasa segar melampau. And aku suka!




Awek tu cakap lagi dia tak lupa untuk berkumur menggunakan cecair pengumur berjenama Colgate Plax. Mende ni penting jugak untuk memutihkan gigi. Doc pun sarankan pakai pengumur ni selepas makan at least 3 kali sehari sebab dia leh keluarkan sisa makanan contohnya cili kat bahagian yang senang terselit.

Aku pun amalkan mende yang sama. Wkwkwkwkw berangan nak gigi putih lettewww hahahahahah!

Takpela aku harap gigi aku takde la masalah apa apa kena cabut ke ape ke hopefully ok la aku sayang la gigi T_T

Ok bye nak siap gi keje.

No comments:

Post a Comment

hang tak komen hang gila