10 March, 2015

Perangai Adam bila nak nyusu HAHA

Baru sedar malam tadi adam tak terbangun langsung.. Skali pagi nii hambek berak secara berlipat ganda.

Muka budak beyak banyak

Penuh gile pampers dia on thw spot sampai aku nak tukar pun terkua kua lagi. Bila laaa nak habis beyak ni nak oiiii nak gi jenjalan niiiii.

Cite pasal jenjalan, kawan aku si Aimi merangkap bespren aku mase tingkatan dua dulu nak kawen dah tapi dia nye kenduri kat Seremban. Memang wajib pegi la tapi

Masalahnya Seremban iz sangat jauh uols kalau nak bawak Adam dengan terbeyak beyak tak mengenal masa da ketika ni aku susah hati beno.

Adam sekarang memang duk dalam carseat tapi kalau dia nangis nak susu (i mean setiap dua jam bukan nangis sebab nak dipegang) aku terpaksa angkat dia which is ek eleh baik takyah pakai carseat hek elehhhhhhhh

Tapi better la than nothing kan. Orang kata kalau nak nyusu kene benti kete. Aku terpikir jugak buatnya la kita drive tetengah malam kawasan tu plak takde R&R acahane la kan? Nak menyusu dalam keadaan newborn terlentang atas carseat? Nehiiii

Bahaya okkkk.

Kalau nyusu dalam keadaan terlentang (guna botol susu la bukan tadah depan muka dia woi tu ko bayang la sendiri) sangat bahaya. Kalau tengah nyusu baby tersedak susu boleh masuk dalam paru paru pastu boleh jadi paru paru berkuman.

Dats y la menyusu ada caranya. Kene pangku sampai pungkoq. Pastu rapat kan perut baby ke perut kita. Pastikan mulut baby bukak beso beso sampai masuk semua areola supaya kita tak cedera(nipple tak melecet. Pedih wooo!) pastu ibu jari kat bahagian atas payudara, empat jari lagi bahagian bawah, pegang payudara buat bentuk C. Jangan pegang bentuk gunting (jari telunjuk dengan tengah) tu salahhhh.

Bentuk C tu nak slowkan susu kalau breast ang penuh sangat susu memancut mancut mulut baby kecik je kesian dia gigih sokseksoksek tu yang kadang kadang tersedak plus dia gelojoh pulak hisap kemain tak sempat nak telan dia hisap lagi sudahnya tersedak la terbatuk batuk. 

Adam memang gelojoh kalau lapau sangat. Dia punya perangai memang funny la kalau nangis kemaen tuuuuu nak susu terus senyap bila aku letak kain kat leher dia. Memang aku letak kain sebab taknak susu kena kat baju kan. Dia cam tau tau je ok ni da nak dapat da susu ni yeyyy!


Okay pastu aku letak kain.


Tapi kalau lambatttt..


Wakakakka!

Aku suka buli dia camni sebab aku suka tengok muka dia beriya tu. Pastu tercari cari jahatnya aku. Mak aku marah nau kalau aku hantar gambo Adam nangis kat group wasep.


Sorry mak. Hahahaha i iz tak tahan

Bye

No comments:

Post a Comment

hang tak komen hang gila